Özel Tatlar

Güneyin Maş Fasülyesi

Posted on: Nisan 23, 2011

İlk defa Sonradan Gurmeler grubuyla gittiğim Samatya’daki Ali Haydar‘da yedim Maş fasulyesini. Meze olarak pilakisini yapmıştı Ali Haydar. Benim yanımdaki arkadaşlar da daha önce yememişlerdi. Baktık, mercimek desek mercimek değil, bulgur desek bulgur değil… Sorduk Ali Haydar’a “Antep’te yapılır, Maş” dedi.

Araştırdım… Maş fasulyesi özellikle Güneydoğu Anadolu mutfağında kullanılan bir fasulye türü. Küçük, yuvarlak ve yeşil renkli. Akdeniz bölgesinde de yetişiyor ve “cin fasülyesi”, “cin börülcesi” de deniyor.

Dünyada ise asıl yetiştiricileri Çin ve Hindistan. İngilizcesi “mung bean” olarak geçiyor.

Yani sevgili Antepliler yurtdışına giderseniz, canınız da Antep’teki gibi maş fasülyesi çekerse gideceğiniz yer Asya marketleri olsun; mutlaka bulursunuz 🙂 Ancak Çin yemeklerinde daha çok filizleri kullanıldığını da aklınızdan çıkarmayın.

Faydalı bir besin

Eskiden Asya’da ilaç olarak bile kullanılmış. Ayurveda ilacı niteliği taşıyor.
Vitamin ve mineral açısından çok zengin. Demir, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko içeriyor.
Sinir sistemine iyi geldiği söyleniyor. Strese karşı direnç sağlıyor.
Ayrıca kalp dostu.

Nasıl pişirmeli?

Diğer bakliyatlar gibi pişirmeden önce ıslatılması öneriliyor. Sonra isterseniz salatasını yapıyorsunuz, isterseniz çorbasını. Mercimek çorbası gibi pişirilebiliyor. Hatta suda beklettikten sonra yağda kavurup çıtır çıtır çerez gibi de yenebiliyor. Özellikle Çin’de bu şekilde çok tüketiliyormuş.

Filizlendirerek soya fasulyesi gibi filizi de salata olarak yeniliyor.

Bazı ev hanımlarının tarhana çorbasının içine de kattıklarını duydum.

Maş Piyazı
Maş fasulyesi de diğer baklagiller gibi pişirilmeden bir gece önce suya konuyor. Sonra fasulyenin cinsine bağlı olmak koşuluyla yaklaşık 20 dk. kaynatmak pişmesi için yeterli oluyor.

Bazıları kara suyunun atılması için iki kerede haşlamayı tercih ediyorlar. 10 dk. kaynattıktan sonra ilk suyu döküp 10 dakika daha kaynatabilirsiniz.

Ardından da zevkinize göre piyaz salata için kullandığınız malzemelerle güzel bir salata yapabilirsiniz. Taze soğan, dereotu, maydanoz, zeytinyağı, nar ekşisi, limon, tuz. Üzerine de biraz ceviz serperseniz güzel olur. Bu kadar basit. 🙂

Cafe Fernando’nun sitesinde de güzel bir tarif var.

 Şu adresten bulabilirsiniz: http://cafefernando.com/turkce/mas-fasulye-piyazi/

Maş Çorbası
Maşın çorbası ise mercimek çorbası gibi pişiriliyor.

1 su bardağı maş
½ su bardağı pirinç
1 orta boy kuru soğan
1 tane kurutulmuş kırmızı biber
½ yemek kaşığı domates salçası
½ tatlı kaşığı biber salçası
½ su bardağı zeytinyağı
½  yemek kaşığı tarhun
½ yemek kaşığı kırmızı toz biber

Küçük küçük doğranmış soğanlar yağ ile kavrulur. Ardından maş eklenir ve 4-5 bardak su ile kaynatılır. Kaynadıktan ve yüzeye çıkan kabukları alındıktan sonra pirinç eklenir. Salça, doğranmış kuru biber, tuz ve tarhun da konulup, pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yağ kızdırılır, içine kırmızı biber atılır, çorbanın üstünde gezdirilir.

Filipino mung bean soup

Filipino ginisang monggo

Filipinler’in zengin maş çorbası
Türkiye’de hiç et konarak pişirildiğini duymadım ancak örneğin Filipinler’de besin ve malzeme olarak oldukça zengin bir çorbası yapılıyor Maş’ın. İsmi: Ginisang monggo. Karidesle pişiriliyor. Yanında ızgara balık ve domatesle servis ediliyor. Katolik Filipinlilerin et yemedikleri Cuma günleri için sık pişirdikleri bir yemek.

Siz maş fasulyesini nasıl pişiriyorsunuz?

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: